Неділя, 28.04.2024, 16:23
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2012 » Травень » 16 » Гордість територіальної громади
15:45
Гордість територіальної громади
Садівництвом, квітникарством та бджільництвом цікавиться Олександр Хаврусь. Його улюблена справа, садівництво, власне і годує усю його родину. Нам важко уявити, що самість картоплі на городі, скажімо, можна посадити квіти. Присадибна ділянка Олександра Хавруся нетрадиційна. Тут пан Олександр плекає декоративні та плодові садженці дерев та різноманітних квітів.
      В його саду ростуть яблуні, груші, черешні, сливи. Як каже пан Олександр, він вирощує садженці усіх плодових, які можуть лише рости в наших краях . А ще вирощує троянди, клемантиси, бузок. Почав займатися вирощуванням сакури, гібіскуса. В основному це деревовидні рослини. Вся садиба у будь-яку пору року нагадує райський куточок. Відчуття краси та любов до рослин поєднуються у пана Олександра з господарською жилкою. Він, звичайний чоловік із сільської глибинки, зумів зарекомендувати себе, як справжній професіонал своєї справи. І коли після закінчення Ямпільської школи, вступав до Уманського техніку механізації сільського господарства, і коли в поті чола працював у місцевому колгоспі, а згодом у Ямпільському ПМК-182, і припустити не міг, що освоїть секрети садівництва. «Все почалося близько 15 років тому, – пригадує О.Хаврусь. – Cадівництво було моїм хобі, а потім настав такий час, коли я почав займатися цим професійно.  Мені зараз легше сказати чого я не вирощую,  а ніж розповідати, що ось тут росте».
        Розглядаючи різні дерева, що ростуть у садибі пана Олександра, зупиняємося біля бузку. На одному дереві рослина цвіте різноманітними кольорами: і ніжно фіолетовим, і білим, і жовтим. О.Хаврусь зупиняється біля одного з дерев і розповідає про рослину з любов’ю у голосі, як батько про свою дитину: «Бузок –звичайна рослина, до якої ми звикли. Селекцією бузку займаються напротязі 200 років. Зараз є 5000 різновиду бузку. Сортова рослина відрізняється своєю махровістю, в одній квітці може бути до 16 пелюсток, самі квіти великі і звісно забарвлення».
     А ще тут росте понад 200 видів троянд. Секрет вирощування плодових та квітів у паньковецького садівника простий. Головне – мати бажання. Якщо воно присутнє, то тоді, як запевняє О.Хаврусь, рослина обов’язково віддячить рясним урожаєм за догляд.
         Якихось особливих рослин-рекордсменів пан Олександр не вирощує. Проте зазначає, що кожна рослина унікальна. А нові різновиди рослин закуповлює через клуби садівників. Вирощує й іноземні, й українські рослини. Наразі садівник та квітникар намагається вирощувати садженці, стійкі до хвороб, аби людям рослини не завдавали зайвого клопоту.
         Саджанці дерев та квітів чоловік продає як і на базарі, так і вирощує для постійних клієнтів, які приїздять за якісним посадковим матеріалом і додому до садівника. Основним же правилом О.Хаврусь для себе вважає нікого не обманювати. Якщо обманути, обікрасти рослину в догляді — нічого не виросте. Тому перепочинку пан Хаврусь не знає ні в одну пору року. «Процес вирощування дерев та квітів триває цілий рік. Здається, що можна робити зимою. А я в сніжну пору зщеплюю дерева», – розповідає садівник.
       Садівництво та квітникарство – справа сімейна. Допомагає і дружина, і дочки Наталя та Іванка. Навіть наймолодша у сім’ї, онучка Аня, уже знає, як треба доглядати за рослинами.
         У пана Олександра багато захоплень. А от його мрія збулася. Адже, зумів хоббі перетворити у професію і тепер робота приносить задоволення. Щоправда, співрозмовник зізнається, що кожного разу мріє виростити новий сорт чи то плодового дерева, чи то квітів.
         Бжолярство – ще одне захоплення О.Хавруся. Господар саду розповів, що колись мав багато вуликів та декілька бджолиних сімей. На сьогоднішній день пасіку тримає для себе, бо любить посидіти та послухати, як працюють бджоли. Саме тут любить чоловік відпочити у вечері після важкого трудового дня. А взагалі пан Олександр зазначає, що бджіл треба любити.
       Побувати в такому садку – справжнє задоволення. Благодатні землі, якщо на них працюватиме такий господар як Олександр Хаврусь,  за турботу віддячують сторицею –  і ростимуть нові і нові садженці, аби потім радувати людей щедрими врожаями та неперевершеним цвітінням квітів.
         Анжела ДЗИЦЮК
Переглядів: 796 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини