Субота, 04.05.2024, 16:51
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2011 » Вересень » 5 » Відбувся семінар щодо участі громад у спільному Проекті ЄС та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", фаза ІІ
14:59
Відбувся семінар щодо участі громад у спільному Проекті ЄС та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", фаза ІІ

      5 вересня 2011 року  відбувся районний семінар, в рамках якого відбулась презентація Проекту, роз'яснення подальшої співпраці району з Проектом. У заході взяли участь представники районної ради, райдержадміністрації, голови сільських рад, представники Проекту, інші зацікавлені особи. Під час семінару було підписано Угоду про партнерство між Білогірським районом та Програмою розвитку ООН в Україні. Від імені району угоду підписали Янишина Людмила Василівна - голова Білогірської районної ради та Заріцький Валентин Володимирович - голова Білогірської РДА.
       В тексті Угоди звертається особлива увага на те, що сторони співпрацюватимуть для покращення умов проживання місцевої громади та залучатимуть місцевих мешканців до визначення першочергових потреб із підвищення якості життя. Угода також закріплює зобов'язання партнерів співфінансувати проекти громад, що будуть виконані у районі.
      На семінарі було оголошено початок конкурсу для сільських рад на участь в Проекті, роздано аплікаційні форми. Сільські ради матимуть змогу подати заявки на участь у Проекті на протязі 10 днів контактним особам в районі, після чого буде проведено відбір. На території району буде обрано 4 сільських/селищних або міських ради (із населенням до 10.000 осіб), у яких мешканці зможуть організуватись у громаду, визначити пріоритети для покращення умов проживання та запропонувати для фінансування один проект з покращення умов проживання. У кожному з 4 сіл буде визначено по 1 проекту для фінансування. Половина коштів надійде від Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (до 10 тис.дол.), 45% коштів зобов'язалась надати місцева влада, ще 5% - це внесок самої громади.
       Пріоритетними сферами для підтримки громадських ініціатив є:
- охорона здоров'я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів);

- енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновних джерел енергії, тощо);
- навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо);
- комунальне водопостачання;
-підтримка малого бізнесу (розвиток сільськогосподарських/ обслуговуючих кооперативів).
      Максимальна сума гранту на проекти з відновлення комунальної інфраструктури становитиме $10000. Проекти виконуватимуться на умовах спів-фінансування. Так, Проект надаватиме 50 %, місцеві бюджети - 45%, громади - 5%. Максимальна сума гранту на енергоощадні проекти буде збільшена до $20000 і може становити до 70% вартості Проекту; 25% - внесок місцевого бюджету, а 5% - внесок громади. Такі проекти розпочнуться з 2012 року. Загалом, на енергоощадні технології, інноваційні та альтернативні джерела енергії буде витрачено близько 30% загального бюджету Проекту.
       Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» має на меті сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через підтримку та спів-фінансування громадських ініціатив у всіх регіонах України. Проект матиме бюджет 17,1 млн.євро (з яких 98.4% - внесок ЄС та 1.6% - внесок ПРООН) триватиме 4 роки та діятиме в усіх областях України та Автономній республіці Крим.

         Проект, який фінансується ЄС та спів-фінансується та впроваджується ПРООН, має на меті створити передумови для довгострокового сталого соціального та економічного розвитку на місцевому рівні шляхом посилення місцевого самоврядування та реалізації ініціатив громад на усій території України. Для досягнення поставленої мети використовується методика соціальної мобілізації місцевих громад, органів державної влади та місцевого самоврядування, НУО та приватного сектору для прийняття спільних рішень та розподілу ресурсів з метою сприяння принципам сталого розвитку на місцевому рівні.
МРГ-ІІ є продовженням успішної першої фази Проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". З грудня 2007 по червень 2011 року Проект допоміг більше 1100 сільським громадам покращити умови проживання спільними зусиллями та у партнерстві з місцевою владою. Таким чином, було реалізовано 1303 мікропроекти, зокрема з енергозбереження в школах та дитячих садочках, ремонт та закупівля обладнання для сільських медичних установ, а також водопостачання.
Перша фаза Проекту мала бюджет 13,3 млн. євро. За цей період Проект налагодив партнерство з 25 регіонами, 209 районами та більше 1100 місцевими радами (з населенням до 10000 осіб). Проект мобілізував більше 418 тис. мешканців сільських територій, які самоорганізувались в організації громад і активно включились в проектну роботу з метою поліпшення власних умов життя.
Для громад та представників органів місцевої влади / самоврядування експерти Проекту провели 1656 навчальних семінарів та тренінгів, на яких громади навчили:
- як створити та керувати діяльністю своєї організації,
- як планувати та виконувати плани розвитку власного села спільно з місцевими органами влади,
 - як підготувати та реалізувати свій мікропроект.

        Голосуванням на загальних зборах громади самі обирали пріоритети для своїх проектів. Таким чином, 59 % громад запровадили енергоощадні заходи у сільських школах, дитячих садовчках та медичних закладах, 21 % здійснили ремонт амбулаторій/ФАПів та закупівлю медичного обладнання; 15 % громад провели або відремонтували систему водопостачання; 4 % проектів стосувались закупівлі шкільного автобусу; 1 % - проекти, спрямовані на збереження навколишнього природного середовища. Середня вартість проекту громади - близько 150 тис. грн.
На реалізацію ініціатив громад Проект МРГ виділив близько 91 млн. грн., ще близько 88 млн. грн. було виділено з місцевих бюджетів як спів-фінансування, біля 14 млн. грн. зібрали самі громади, а 3 млн. інвестував приватний сектор.
Європейський Союз та Програма розвитку ООН в Україні сприяють місцевому розвитку, орієнтованому на громади в Україні впродовж багатьох років. Важливим компонентом підходу, що базується на місцевому розвитку за активної участі громадян, є те, що ми намагаємось значним чином поліпшити вміння та здатність місцевих громад та місцевого керівництва з метою сприяння формування в них почуття спроможності колективно вирішувати свої проблеми.
У своїй діяльності експерти Проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" намагаються змінити світогляд людей, щодо оплати за комунальні послуги, які вони отримують, а також щодо їх участі у підтримці соціальної та комунальної інфраструктур.
Особливістю Проекту є те, що місцеві органи влади/самоврядування виступають партнерами громад і надають суттєву підтримку реалізації цих ініціатив.
У Хмельницькій області у Проекті задіяні 8 районів, які перемогли у конкурсі для участі в Проекті, а саме Білогірський, Летичівський, Ізяславський, Новоушицький, Волочиський, Красилівський, Деражнянський, Віньковецький, ще 3 райони було включено до резервного списку: Старосинявський, Полонський, Теофіпольський.
Переглядів: 501 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини