Четвер, 02.05.2024, 19:35
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2011 » Грудень » 15 » Питання очисних споруд
17:15
Питання очисних споруд

Гостра дискусія на протязі тривалого часу точилася довкола сумнозвісних очисних споруд, які будує ТОВ „Білогір’ямолокопродукт”. Менше уваги громадськості було привернено до побудови селищних очисних споруд, та питання від того не стало менш больчішим. Скільки було нарад, комісій,  дискусій та баталій. І ось нарешті 2011 рік можна вважати переломним. Адже, не тільки з мертвої точки зрушили питання будівництва очисних молокозаводу, а й почали виконувати підготовчі роботи по будівництву очистки стічних вод селища. Зокрема про це говорили на спільному засіданні громадської ради при Хмельницькій обласній державній адміністрації та Білогірській РДА, яке нещодавно відбулося на Білогірщині. А перед цим гості з обласного центру (члени громадської ради) побували на ТОВ «Білогір’ямолокопродукт».
Гостей на підприємстві зустріли радо. Директор підприємства А.Осипенко та голова райдержадміністрації В.Заріцький знайомлять членів громадської організації з реальним станом справ. Бо ж наласу довкола цієї проблеми наробили чимало. Зробивши невеликий відступ, зверну увагу читачів на те, що яких тільки небелиць ненарозповідали колеги з столичного телебачення: мовляв і корови усі повимирали від запаху, і риби у Горині не має, і хворіють через шкідливість стоків. Тай дехто з мешканців Українки і зараз переконує – повітря, вода та грунт забруденені і навіть містять небезпечні хімічні речовини. Хоча на результати конкретних досліджень чи експертиз ніхто не зсилається. До речі, такі зауваження-претензії були озвучені й на засіданні громадської ради.

І хоча основна мета візиту обласних гостей – дізнатися на якому етапі перебуває будівництво очисних молокопереробного підприємтсва, цікавилися і діяльністю підприємства.  Директор молокозаводу розповів скільки молока переробляють, які цехи діють, перелічив найменування продукції, яку виготовляють. В основному, це масло і сир різних сортів. Молоко від населення підприємство заготовляє у 4 областях. Наразі на заводі працює більше ніж 900 чоловік. З них 34 реалізатори, які шукають нові ринки збуту виготовленої продукції без посережника. Звісно, заробітна плата у працівників залежить від того, у якому підрозділі працюють, але в середньому становить 2200грн. Як уже говорилося раніше на підприємстві роботу знайшло майже 700 жителів району. В той же час Андрій Євгенович звернув увагу на те, що не вистачає кваліфікованих спеціалістів.
Оглянули і територію, де має розміститися система передочистки. Нагадаю, що згідно нового проекту для очисних споруд не потрібна буде додаткова територія. З дороги видно поля фільтрації. Характерно, що неприємний запах зник. В майбутньому, переконують спеціалісти, які розробляли проет очистки стоків, нових полів фільтрації не буде потрібно. Адже з території заводу, пройшовши очистку, у Горинь зливатимуть технічну воду, яка відповідає санітарним та екологічним нормам.
         Неодноразово говорили про це і на засіданні громадських слухань з питання будівництва очисних споруд. Розпочали роботу з виступу С.Вавринчука, начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища Хмельницької ОДА. Виступаючий проаналізував стан справ в районі і передав допвідну ланку В.Кулішу, представнику компанії, яка проектує очисні споруди для підприємства. Василь Григорович пояснив тонкощі та технологію роботи майбутніх очисних. Проте питань до виступаючого лунало чимало. Запитували про ефективінсть роботи очисних, про те на яких підприємствах встановлені такі ж системи очищення. Одним з питань було, чи можна буде споживати воду людям чи тваринам, куди вивозитимуть осад і чи очищенні стоки не нашкодять рибі. На що була дана така відповідь: воду не можна споживати ні людям, ні тваринам; мікроорганізмам, які мешкають у водних легенях району абсолютно нічого не загрожує, а осад будуть вивозити на полігони твердих побутових відходів.
Проект, який планують втілити з життя в Білогір’ї, розрахований з великим запасом на збільшення виробництва продукції, якщо таке колись відбудеться.
Г.Харьковський, голова обласної федерації профспілок, вказав на необхідність перереєстрації підприємства на теренах району та дотримання усіх вимог, аби люди працювали у відповідних умовах.

Учасниками громадських слухань, зокрема Р.Біликом, головою обласної громадської організації «Подільське екологічне товариство»ь було внесено ряд пропозицій щодо озеленення  прилеглої території до ТОВ  "Білогір’ямолокопродукт”. А ото представники громади просили аби керівництво підприємства робило більший внесок у розвиток соціальної сфери: відносимо сюди  освітлення частини дороги від лікарні до молокозаводу, побудова автостоянки, ремонт дороги і тротуару, а також відновлення парку навпроти промислового гіганта району.
У роботі громадської ради участь взяли керівники району Л.Янишина, голова райради, та В.Заріцький, голова РДА, А.Денисюк, Білогірський селищинй голова, І.Кадук,  голова громадської ради, що діє при РДА. Голова райдержадміністрації В.Заріцький, підвів підсумки роботи виїздного засідання громадської ради, і висловив спільну думку, зроблять усе можливе для того, щоб у 2012 році на молокозаводі запрцювали очисні. 
А от щодо очисних споруд селища, то А.Дениюк, мер Білогір’я, розповів, коли випала нагода поспілкуватися віч-на-віч, перед початком засідання громадської ради, що через обласне управління житлово-комунального господарства виділено 290 тис. грн з обласного бюджету. 26 тисяч гривень виділили з селищного бюджету. І підрядчик компанія «Універсалбуд» м.Нетішин уже почали певну роботу. У наступному році місцева влада очікує на фінансову підтримку області і сподівіаються, що вдасться здати очисні в експлуатацію і закрити болюче питання раз і назавжди. Крім того, Анатолій Іванович поділився планами на в’їзді в селище (територія навпроти перехрестя Маруничі) має розкинутися парк. Журавель знову розправить свої крила і біля кринички збудують капличку, подібну тій, що постала у Ямполі на Святотроїцькому джерелі.

Також було обговорено проект плану заходів з реалізації ініціативи "Партнерство "Відкритий уряд” та питання співпраці між районною та обласною громадськими організаціями.
         А.ДЗИЦЮК,
         Фото А.КАРДАША
Переглядів: 811 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини