Понеділок, 29.04.2024, 16:12
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2014 » Квітень » 30 » У Верховній Раді обговорили зміни до Конституції України
15:15
У Верховній Раді обговорили зміни до Конституції України

29 квітня голова обласної ради Іван Гончар взяв участь у відкритому парламентському засіданні у формі громадських слухань з питання обговорення внесення змін до Конституції України.

Як заявив на засіданні Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, розширення прав місцевого самоврядування, баланс між усіма гілками влади, розбудова незалежної судової системи, забезпечення контролю суспільства за роботою влади є принциповими напрямками реформування Конституції.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що всі політичні сили мають підписали текст Конституції, аби "продемонструвати всьому світу і в першу чергу Україні й українському народу, що є єдність всіх політичних сил, незалежно від їхньої ідеології і територій, яку підтримують ту чи іншу політичну силу, що Україна - єдина унітарна держава, яка поважає права територіальних громад і право кожного українця вибирати й контролювати центральну владу, вибирати місцеву владу і впливати на неї".

Глава уряду також зазначив, що за новою Конституцією України мають бути ліквідовані обласні та районні державні адміністрації. «Керівники державних адміністрацій – рудимент радянської влади. Вони повинні бути ліквідовані»,- заявив прем’єр.

За його словами, місцеві територіальні громади повинні обирати керівників областей та районів. Також в процесі реформування державної влади мають бути створені виконавчі комітети, сформовані місцевої громадою. Цим структурам, за словами Арсенія Яценюка, слід передати державні владні повноваження, а також функції щодо формування місцевого бюджету.

«Відповідно до нової Конституції, на територіальному рівні мають бути засновані державні представництва», - зазначив Прем‘єр-міністр і наголосив, що на них буде покладено контроль за дотриманням законодавства на певній території.

На думку Арсенія Яценюка, державні представництва не повинні мати жодного фінансового чи економічного впливу у регіоні. Також, за його словами, новою Конституцією необхідно ліквідувати функцію загального нагляду прокуратури та імперативний мандат народного депутата.

Прем‘єр-міністр України зауважив також, що Президент України за новою конституцією має бути «гарантом демонополізації влади». На його думку, Президента необхідно позбавити функцій призначення міністрів оборони та закордонних справ. Натомість, сказав Арсеній Яценюк, призначення кандидатур на ці посади має відбуватися за поданням прем’єра, погодженим із президентом.

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності прийняття нової редакції бюджетного та податкового кодексів з метою врахування нової ролі структур місцевої влади в процесі адміністрування податків.

Прем’єр-міністр також зазначив, що проект нової Конституції має бути розроблений і погоджений (зокрема, з Венеціанською комісією) до президентських виборів 25 травня ц.р.

Голова Парламенту назвав продовження конституційної реформи одним з ключових питань, які повинна розглянути Верховна Рада.

«Саме зміни до Конституції повинні забезпечити фундамент демократичних змін, фундамент побудови європейської демократичної країни, на якому ми зможемо розвивати і будувати всі інші напрямки прогресивних змін», - заявив він.

Олександр Турчинов нагадав, що Верховна Рада створила Тимчасову спеціальну комісію з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України, «і чітко задала вектор цих змін – парламентсько-президентська формула управління нашої країни».

«Ми думаємо, що після сьогоднішнього зібрання ми отримаємо хоча б консенсусне концептуальне бачення Конституції, яке буде відповідним дороговказом для роботи комісії. Ми спробуємо надалі його на основі тих пропозицій, які надійшли наповнити конкретним змістом, щоб в невідкладній перспективі, вклавшись в ті терміни, які визначені Верховною Радою, ми напрацювали той законопроект, який зможе відобразити всі політичні бачення і необхідність внесення змін до Конституції на цьому етапі розвитку країни»,- сказав у своєму виступі Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України Руслан Князевич.

Конкретизуючи основні напрямки реформування Конституції, голова Парламенту зазначив, що без розширення прав місцевого самоврядування неможливо подолати наслідки авторитаризму, тоталітаризму, побудувати сильні регіони і сильну країну. За його словами, баланс між усіма гілками влади має унеможливити їх протистояння.

В обговоренні змін до Конституції взяли участь народні депутати, представники регіональних органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій.

Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов зазначив, що всі пропозиції будуть ретельно опрацьовані Тимчасовою спеціальною комісією з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України. Він також наголосив на важливості широкого обговорення пропонованих змін, у тому числі, у регіонах, місцевих органах влади. Олександр Турчинов звернувся до експертів з проханням надати фахові висновки щодо пропозицій, які були висловлені учасниками слухань.

Олександр Валентинович також зазначив, що рішення щодо внесення змін до Конституції Парламент повинен приймати на двох сесіях. «Це достатньо складний процес. Але запорука його ефективності - публічність обговорення не тільки в межах Парламенту, а й у регіонах, фахівцями з конституційного права, представниками судової гілки влади, оскільки питання чесного і неупередженого суду для України один з пріоритетів, - сказав він. – Наша мета – вийти на зрозумілу суспільством концепцію конституційних змін, яка буде покладена в основу прийняття відповідного закону. Об'єднати українське суспільство - наша основна мета. І на це ми повинні працювати», - підсумував Голова Верховної Ради.


У підготовці інформації використано матеріали

офіційного веб-порталу Верховної Ради України

 

 
Переглядів: 546 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини