П`ятниця, 26.04.2024, 21:46
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2014 » Вересень » 18 » Стартувала Третя фаза Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»
14:58
Стартувала Третя фаза Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Хмельниччина стала першою серед областей України з представлення Третьої фази Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за підсумками успішного його втілення в регіоні у двох минулих етапах.

Регіональний семінар з представлення Третьої фази спільного проекту Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» відбувся 17 вересня цього року, яке провів голова обласної ради Іван Гончар.

 

У заході взяли участь міжнародний менеджер Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Джейсінгх Сах, спеціаліст з розвитку громад Проекту Олена Рудич, голова облдержадміністрації Леонід Прус, представники районних рад та райдержадміністрацій, обласних управлінь, громадського та приватного секторів.

Мета семінару – закликати територіальні громади області до активної участі у Третій фазі Проекту та ознайомити з конкретними кроками з впровадження чергового етапу.

«Зустріч в рамках здійснення на Хмельниччині Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який фінансується Європейським Союзом та спів фінансується і впроваджується Програмою розвитку ООН, є насправді вагомою. Адже кожному з учасників першого та другого етапів Проекту є що сказати про більш як шестирічний досвід нелегкого, але досить успішного впровадження Проекту. Закликаю всіх, хто бажає стати учасником Третього етапу, зі всією відповідальністю долучитися до нього і взяти активну участь», - зазначив Іван Гончар під час вітального слова.

З вітальним словом до присутніх звернулися також голова ОДА Леонід Прус та Міжнародний менеджер Проекту доктор Джейсінгх Сах.

Як відомо, процес впровадження першої фази Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», в області розпочався ще в травні 2008 року. Згодом в Хмельницькій області успішно розпочалася друга фаза Проекту – в липні 2011 року. Протягом двох фаз Проекту понад 40 тисяч мешканців Хмельницької області покращили умови свого життя через реалізацію мікропроектів щодо відновлення 67 дитячих садків та шкіл, 12 медичних пунктів, 8 доступу до якісної води, 5 шкільних автобусів, 8 енергозберігаючого вуличного освітлення. Дані місцеві ініціативи були успішно реалізовані завдяки об’єднанню зусиль мешканців сіл, місцевої, районної та обласної влад, міжнародного Проекту та приватних спонсорів.

«Сьогодні можна впевнено сказати, що реалізація Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Хмельниччині дала прекрасні результати, які на початку здавалися недосяжними. Під час другого етапу Проекту реалізовано п’ятдесят мікро проектів громад на загальну суму понад 9,6 мільйонів гривень. І це завдяки, в першу чергу, самим громадам, які повірили у свої сили і у можливість змінювати своє життя на краще», - підкреслив очільник облради, - «Також завдяки місцевим органам влади, які підтримали гарні ініціативи, і місцевим координаторам Проекту, які допомагали півсотні громадських організацій йти до успіху. І це, певна річ, завдяки підтримці наших міжнародних партнерів, без солідної фінансової допомоги яких вирішення проблем територіальних громад краю було б неможливим».

Третя фаза Проекту в Україні впроваджуватиметься протягом 2014-2018 років із загальним бюджетом 23,8 мільйони євро, наданих Європейським Союзом – 23 млн. євро та ПРООН – 800 тисяч євро. Мета Проекту – сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив по всій Україні.

З планом дій Проекту на 2014-2018 роки та на перспективу і про умови подальшої співпраці розповіли доктор Джейсінгх Сах та спеціаліст з розвитку громад Олена Рудич. На впровадження мікропроектів в Хмельницькій області Європейським Союзом та ПРООН надається майже пів мільйона доларів. «Фінансова підтримка надається вагома. Тому територіальні громади мають долучитися до реалізації проектів і спільними зусиллями вирішити першочергові проблеми громадян, тим самим покращивши їх добробут», - закликав Іван Гончар.

Голова облради урочисто передав Міжнародному менеджеру Проекту Джейсінгх Саху підписану керівництвом області тристоронню угоду про партнерство на наступні чотири роки.

Під час Третьої фази Проект надаватиме підтримку обласним та місцевим органам влади щодо поширення кращих практик та досвіду із спільного планування та подальшого поширення підходу, орієнтованого на громаду, в Хмельницькій області. Діяльність Проекту буде спрямовано на відновлення соціальної та комунальної інфраструктури в таких пріоритетних сферах діяльності громад, як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, водопостачання спільно з розвитком малого аграрного бізнесу.

Особливо зацікавилися учасники семінару новизною нинішнього етапу Проекту – щодо фінансової підтримки сільськогосподарських кооперативів. Представники районів схвально відгукнулися та позитивно підтримали ініціативу міжнародних організаторів щодо підтримки саме сільських територій.

Відтак, до 30 вересня цього року райони можуть подати заявки для участі в Проекті, після чого конкурсна комісія визначить 8 районів-переможців, які братимуть участь у Третій фазі.

Схема розподілу фінансування мікропроектів між усіма сторонами є наступною:

Тип Сума гранту на мікропроект в доларах

Відсоток спів

фінансування

МРГ

Відсоток спів

фінансування

Бюджет

Відсоток спів

фінансування

Громада

Стандартний 10,000 75 20 5
Відтворення 5,000 65 30 5
Енергоефективність - Реплікація 10,000 75 20 5
Енергоефективність - Стандартний 15,000 75 20 5


Довідка.

Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з 2008 року активно діє на всій території України. Віднині 2,6 мільйони людей у понад 2000 сіл покращили своє життя через реалізацію мікропроектів щодо відновлених дитячих садків та шкіл (664), медичних пунктів (118), доступі до якісної води (110), охороні довкілля (9), енергозберігаючого вуличного освітлення (706). Понад 2000 місцевих ініціатив було впроваджено, понад 20,000 членів громад та 6,000 місцевих та обласних чиновників пройшли тренінги з фінансового управління та управління проектом.

 

Переглядів: 466 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини