Неділя, 28.04.2024, 23:15
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2011 » Жовтень » 6 » Актуальні питання запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення
13:24
Актуальні питання запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення
    Відповідно до Угоди між Білогірською районною та сільськими, селищними радами, затвердженої рішенням сесії районної ради від 24 травня 2011 року, Білогірська районна рада разом з сільськими, селищними радами організовує сходи територіальних громад району, на яких обговорюються нагальні питання життя громади. Одним з найактуальніших є запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення та обговорення законопроекту "Про ринок земель". З приводу здійснення земельної реформи в Україні жителів району на таких зустрічах інформує заступник начальника відділу Держкомзему в Білогірському районі Валентина Омелянівна Захар'яш.

Ось найпоширеніші питання, які задають громадяни:

Навіщо знімати мораторій на продаж сільськогосподарських земель?
Сільськогосподарська земля має стати основним поштовхом до розвитку українського села, вітчизняного агропромислового комплексу та економіки країни в цілому. Заборона вільно розпоряджатися землею стримує позитивні процеси економічного росту та збагачення українського селянина - власника паю.

Хто зможе купити землю сільськогосподарського призначення?
Купити землю сільськогосподарського призначення зможуть лише три категорії суб'єктів:
фізичні особи виключно з українським громадянством;
фермерські господарства;
держава чи територіальні громади.

Які переваги матимуть молоді спеціалісти та особи, котрі господарюють на землі, при купівлі сільськогосподарських земель?
Таким особам надають право купувати земельні ділянки сільськогоспдарського призначення з розстроченням платежу строком на 5 років.

Кому не дозволяється купувати сільськогосподарську землю?
Іноземцям та іноземним компаніям не дозволяється купувати українську землю. Якщо громадянин України власник землі змінив своє громадянство, він мусить передати землю у власність Держави. Якщо іноземець успадкував пай, він змушений відчужити його протягом року.
Підприємства чи будь-які інші юридичні особи не мають права купувати сільськогосподарську землю. Земля не може вноситися до статутних фондів підприємств.

Скільки землі можна купити "в одні руки"?
Олігархи та латифундисти не зможуть масово скуповувати землі. Один власник чи члени його родини можуть мати у власності загалом не більше ніж:
900 га в гірських карпатських регіонах
1100 га в кримських гірських регіонах
1500 га - Полісся
1750 га - Лісостеп
2100 га - Степ
Обмеження встановлюються для уникнення монополізації та надмірної концентрації земель сільськогосподарського призначення, що сприятиме сталому розвитку фермерських господарств, дрібних землевласників та товаровиробників.

Чи зможуть скупити землю спекулянти для перепродажу?

Держава вводить жорсткі норми закону, які унеможливлюють спекуляції на ринку землі. Новому власникові паю буде просто невигідно перепродавати землю у перші 10 років з моменту купівлі. Вводиться високе державне мито на перепродаж земель сільськогосподарського призначення:
в перший рік перепродажу - 100% від нормативної грошової оцінки землі, а це в середньому 20000 грн./га, в другий - 90%, третій - 80 % і так до 10%.

Як зміняться орендні відносини після введення ринку землі?
Вітчизняні агрохолдинги та іноземні компанії зможуть і надалі орендувати землю. Держава вводить жорсткий контроль за використанням земель та їхнім функціональним призначенням, дотриманням сівозмін та підвищенням якості ґрунту. Пріоритетною вважається довгострокова оренда, адже короткострокові договори не приносять інвестицій у село, а також призводить до деградації земель, оскільки орендатор намагається за короткий строк вижати з землі максимальну користь.

Чи зміниться орендна плата?
Відкриття ринку земель вплине на підвищення орендної плати. Крім того, вже на законодавчому рівні з 1 січня 2012 року Кабміном буде підвищено коефіцієнт розрахунку нормативної грошової оцінки в 1.7 рази. З нового року орендна плата з розрахунку 3 % від нормативної оцінки зросте в середньому до 600-700 грн. за гектар.

Як можна розпоряджатися землею?
Власник земельної ділянки зможе самостійно господарювати на ній, здавати її в оренду, продати, подарувати, передати у спадщину, надати в заставу банку для отримання кредиту тощо. Але поспішати з продажем земельної ділянки навряд чи варто, тому що з розвитком ринку її вартість, а також розмір орендної плати стрімко та постійно зростатимуть.
Переглядів: 956 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини