Неділя, 28.04.2024, 12:24
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2012 » Січень » 19 » Відділ Держкомзему інформує
21:01
Відділ Держкомзему інформує
Який закон про ринок землі потрібен Україні?
     Парламент готується в черговий раз розглядати законопроект про ринок землі. Експерти та майбутні учасники ринку розповіли "Главреду", яким вони хотіли б бачити цей закон.
     Під кінець 2011 року Верховна Рада виконала процедуру, що стала вже традиційною, щодо продовження мораторію на торговельні операції з землею сільськогосподарського призначення. Відповідно до прийнятого закону, до 1 січня 2013 р. сільгоспугіддя не підлягають відчуженню, також не може змінюватися їх цільове призначення. Обґрунтування теж традиційне - відсутність належної законодавчої бази, що регулює відносини на ринку землі. За рік, що залишився, нашим законодавцям належить її підготувати.
     10 січня з дванадцятої дня і до восьмої вечора комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин обговорював проект закону №9001-д "Про ринок земель". Було розглянуто, як повідомив "Главреду" завідувач секретаріатом комітету Олександр Старинець, 1335 поправок. На 12 січня призначено голосування по законопроекту, однак чи відбудеться воно, поки що жоден з членів аграрного комітету точної відповіді дати не може. У той же час спікер Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що "чутливі" законопроекти, що стосуються газу і землі, краще до кінця поточної, 9-ї, сесії вже не розглядати.
     "Главред" запитав експертів і потенційних гравців ринку, яким би вони хотіли отримати "на виході" закон "Про ринок земель".
     
Андрій Кошиль, президент асоціації "Земельний союз України":
  Україні, безумовно, потрібен закон, що регулює земельні відносини. Продовжувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення нескінченно не можна, і причин тому багато, починаючи з порушення конституційних прав громадян і закінчуючи тим, що у нас через мораторій став функціонувати тіньовий ринок, і процеси, що відбуваються на ньому, не можна ні відстежити, ні впливати на них.
    Зняттю заборони на операції з землею має передувати прийняття нормативних актів, що регламентують правила поведінки гравців цього ринку. Над законопроектом "Про ринок земель" ще йде робота, до комітету Верховної Ради з аграрної політики і земельних відносин надійшло багато пропозицій і зауважень. Краще не квапити прийняття цього закону, відпрацювати і узгодити всі пропозиції, що надійшли, і тільки тоді виносити на розгляд.
     Припускаю, що закон, в разі його прийняття, буде носити базовий характер, до нього з часом будуть вноситися зміни.
   У проекті документа зачіпається дуже широкий спектр відносин, у який залучена велика кількість суб'єктів. Найбільш спірні моменти цього закону - обмеження максимальної площі земель, які можна сконцентрувати в одних руках, заборона юридичним особам та нерезидентам купувати землі сільгосппризначення і норма щодо обмеження площі оренди, що з'явилася в останній редакції законопроекту і що викликає особливо багато дискусій.

Валерій Геєць, директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ:
    Закон "Про ринок земель" дуже необхідний. Цей документ покликаний створити умови на ринку землі, що не призвели б до концентрації величезних площ в одних руках з жахливими наслідками для України, руйнівними для структури її економіки. Не можна допустити, щоб в аграрному секторі повторилося те, що відбулося в промисловості, де всі засоби виробництва виявилися у декількох власників, з яких зараз сформувався олігархат.
Переглядів: 537 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини