Понеділок, 06.05.2024, 19:47
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2012 » Лютий » 27 » «Прощавай зимо, здраствуй весно!»
12:34
«Прощавай зимо, здраствуй весно!»
       Український народ славиться різноманіттям народних звичаїв, традицій та обрядів, що передаються з діда-прадіда. Гарною традицією на Білогірщині стало проведення народного фольклорного свята «Прощавай зима, здраствуй весна!». І хоча зима зовсім не збирається поступатися весняним дням, аромат свіжих квітів та пробудження природи уже відчувається у повітрі. Передує приходу весни Масляна. Тиждень перед Великодним постом теж багатий на обряди та традиції. А аматори сцени вирішили поєднати звичаї та традиції Масляної з прадавньою словянською традицією зустрічати весну.
 Здавна наш народ зустрічав весну з особливим настроєм, адже його хліборобська душа була надзвичайно чутливою до всього живого, що пробуджувалося з весною до нового життя. Міфічний образ богині Весни поставав в уяві наших предків в образі прекрасної молодої дівчини або молодиці, тому що саме жінка дає початок життю. Зустріч весни поєднувалася з вигнанням зими-смерті. А у нас спалювали солом’яне опудало, що символізувало зиму.
Білогірчан з приходом весни вітали представники влади. Про прихід весни говорив заступник голови РДА М.Подлєсний. А заступник голови райради В.Васильчук наголосила на важливості збереження народних традицій.

Доповненням до вітань керівників став гарний та змістовний концерт, підготовлений працівниками районного будинку культури. Дарували свої пісенні шедеври та закликали весну народний аматорський фольклорний гурт «Забава», зразковий дитячий ансамбль «Добрий настрій»,  народний гурт «Народні музики», сімейний дует Христина та Таїса Міракян, солістка Ліля Бовт. Колективи художньої самодіяльності з Семенова, Денисівки, Миклаш теж долучилися до зустрічі весни і виспівували свої місцеві співанки. Глядачі були задоволені. А жительки Денисівки, учасниці худсамодіяльності, пригощали жителів традиційною стравою - млинцями.

В спортивному залі районного будинку культури пройшов кубок району по волейболу. Організаторами спортивних змагань стали відділ молоді і спорту та районний будинок культури в особі методиста С.Мудрика. Допоміг запросити команди на змагання активний волейболіст В.Ямчук. Перед початком змагань начальник відділу молоді і спорту О.Загоруйко привітала спортсменів і побажала хорошої гри і успіхів. Відкриття змагань розпочалися з підняття прапора та звучання гімну України. Під час жеребкування команди розділилися на дві групи. У першій групі змагалися: команди «Ветерани», Ямпіль, «Рідний край», Квітневе, команда з Білогір’я. У другій групі змагалися: команда Ямпільського ПМК-182, команда з Денисівки, команда з Юрівки. Тоді розробили графік ігор по Турахде. Кожна гра була напруженою, адже гравці прагнули здобути перемогу. В ході кубка визначилася найсильніша команда та переможці. У своїх групах команди зайняли такі місця: у першій групі першсть за «Ветеранами», друге місце у «Рідного краю», третє місце – команда Білогір’я; у другій групі перше місце у команди Ямпільська ПМК-182, друге зайняла команда з Денисівки, третє посіла команда з Юрівки. А турнірна таблиця кубку району з волейболу виглядає так: перше місце за «Ветеранами», друге – Ямпільським ПМК -182; третє- «Рідний край», четверте – командою з Денисівки, п’яте –командою з Білогір’я, щосте – командою з Юрівки.Отож, народні гуляння гарно переплилися зі спотривними заходами. Також цього дня між собою змагалися шахматисти та тенісисти.
        А свято «Прощавай зимо, здраствуй весно!» - ще одне нагадування, що у весняних обрядових піснях та хороводах важливе місце займали хліборобські мотиви, тому що оранка, сівба, збирання врожаю – все це було головним заняттям переважної більшості населення України. Не дарма ж кажуть, що весняний день увесь рік годує.
А.ДЗИЦЮК,
Фото Я.ПАНАСЮКА
Переглядів: 871 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини