П`ятниця, 03.05.2024, 20:39
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Липень » 16 » Україна - суверенна держава
11:42
Україна - суверенна держава

     16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР 12-го скликання прийняла важливий політичний і правовий акт – Декларацію про державний суверенітет України. З цього часу в історії України відкрилася нова чиста сторінка. Саме прийняття Декларації стало підгрунтям для побудови суверенної, незалежної, демократичної держави України. Досить важливим є те, що у Декларації вперше в новітній національній історії поруч із «Українською РСР» вжито слово «Україна» як офіційна назва держави.                      

     Декларація проголосила Україну як суверенну національну державу, яка розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення українською нацією свого невід`ємного права на самовизначення – єдиним джерелом державної влади в республіці проголошувався народ. Вказано, що український народ має право на володіння та користування національними багатствами України. Усім національностям, які проживають на території України, гарантовано право вільного національно-культурного розвитку. Державна влада в Україні поділялася на законодавчу, виконавчу та судову. Ці базові положення лягли в основу законодавчих актів державного значення – Конс­титуції України (червень 1996 р.) та законів України.

З того часу минає уже 23 рік.

Прийняття Декларації стало першим кроком до відновлення справедливості, відродження української державності як ідеї соборності укра­їнського народу та його земель.

Даний акт потрібно було ухвалювати, бо саме, спираючись на Декларацію, і прийняли Акт про проголошення державної незалежності 24 серпня 1991 року.

Декларація відіграла надзвичайно важливу роль у становленні в Україні конституційного ладу саме на демократичних засадах, заклала цінності, що стали фундаментальними для Конс­титуції 1996 року, а також для всього конституційного законодавства.

Історичне значення Декларації в тому, що суверенітет офіційно визнано необхідною умовою дальшого розвитку української нації, визначено основні напрямки діяльності щодо досягнення реального суверенітету.

Незабаром, у серпні, український народ святкуватиме 22-у річницю Незалежності України. Акт проголошення незалежності України сконцентрував у собі роки та століття сподівань, невтомної національної й державо­творчої боротьби і поступу нашого народу. І на цьому довгому та бурхливому історичному шляху Декларація про державний суверенітет стала поворотним пунктом у сучасній істо­рії України, наблизивши до здійснення споконвічну мрію українського народу про свободу та незалежність.

Переглядів: 1549 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини