П`ятниця, 03.05.2024, 21:17
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Липень » 18 » Реформа місцевого самоврядування – це іспит на зрілість для влади і суспільства
14:44
Реформа місцевого самоврядування – це іспит на зрілість для влади і суспільства

Обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні наразі активно проводиться у громадах Хмельницької області.

Наскільки ця реформа є зрілою і яку роль відіграватиме її впровадження у життєдіяльності територіальних громад висловив своє бачення голова обласної ради Микола Дерикот під час участі у телепрограмі «Громада», запис якої відбувся на обласній державній телерадіокомпанії «Поділля-центр» 16 липня цього року.

Під час спілкування із ведучою Оленою Павлюк керівник обласної ради зауважив, що проблема реформування місцевого самоврядування є однією з найактуальніших у сучасних умовах розвитку української державності.

За словами Миколи Васильовича, проведення адміністративної реформи не може вважатися завершеним без докорінного реформування системи місцевого самоврядування в Україні, оскільки абсолютна більшість людей безпосередньо, щоденно має стосунки саме з органами місцевого самоврядування, а не з органами державної влади. Саме тому має бути забезпечений баланс повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Очільник обласної ради наголосив, що необхідно створювати нові територіальні громади, які будуть забезпечені всією необхідною соціальною інфраструктурою і зможуть повністю задовольняти потреби простої людини. На його думку, головною метою реформування системи місцевого самоврядування, як невід’ємної частини адміністративно-правової реформи, має стати формування життєздатних територіальних громад та забезпечення високої якості життя кожної людини і громадянина.

«Як наголошує Президент України Віктор Федорович Янукович, головним очікуваним результатом успішного впровадження регіональної політики є зростання добробуту, підвищення комфорту й безпеки життєдіяльності людини на всій території України незалежно від місця проживання», - сказав Микола Дерикот.

Також Концепція передбачає чітке розмежування повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування на засадах децентралізації влади. Державним адміністраціям належатиме функція контролю за діяльністю органів самоврядування та якістю надання адміністративних послуг, координація місцевих органів виконавчої влади, в тому числі територіальних представництв контролюючих органів. «Не треба сприймати передачу повноважень як перерозподіл влади. Йдеться про розподіл відповідальності між різними гілками влади за безпосередньої участі населення в управлінні. Зрозуміло, що при передачі повноважень на місця необхідно кардинально переглянути і вдосконалити бюджетні відносини, створити належні матеріальні, фінансові та організаційні умови для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих державою повноважень.

Голова обласної ради Микола Дерикот навів невтішну статистику: «Сьогодні з майже 12 тисяч місцевих бюджетів 5,5 тисяч, тобто близько половини, дотаційні на 70 відсотків і більше. Майже півтисячі територіальних громад на 90 відсотків утримуються за рахунок коштів державного бюджету. Тільки в 2013 році дефіцит фінансових ресурсів місцевих бюджетів на виконання делегованих державою місцевому самоврядуванню повноважень складає майже 30 млрд. гривень. Бюджетна сфера органів місцевого самоврядування забезпечується лише на три чверті від реальної потреби. Матеріальною основою місцевого самоврядування повинні бути ресурси, серед іншого земля, що є у власності територіальних громад».

Значну роль в обговоренні проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні Микола Васильович відвів всеукраїнським асоціаціям місцевого самоврядування з метою отримання слушних пропозицій та зауважень.

Микола Дерикот вкотре наголосив на активності в обговоренні сільських, селищних та міських голів, депутатів рад усіх рівнів і, безпосередньо, громад, які не повинні бути байдужими у вирішенні питань щодо розвитку своїх територій.

 

Трансляція телепередачі "Громада" відбудеться 17 липня о 19.30, повтор 18 липня о 10.00.

 

Переглядів: 600 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини