П`ятниця, 03.05.2024, 06:33
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2011 » Грудень » 15 » Обговорення законопроекту "Про ринок земель"
17:38
Обговорення законопроекту "Про ринок земель"

   Голова Держземагентства України Сергій Тимченко різко і аргументовано розкритикував публікації, що з’явилися останнім часом у ЗМІ і спрямовані проти ринку землі. Особливо дискусія посилилася після недавнього першого читання законопроекту «Про ринок земель». «Ми дуже раді дискусії навколо такого важливого питання, - зауважив керівник земельного відомства. - Але, шановні політичні «експерти-землевпорядники», давайте для початку прочитаємо текст законопроекту і будемо вести дискусію нехай не на найвищому, але все ж на більш-менш професійному рівні. Давайте перестанемо грати на почуттях електорату і лякати і без того заляканих селян безпідставними страшилками про земельну реформу».

Сергій Тимченко озвучив кілька тез, аби спростувати ці страшилки, раз і назавжди розвіяти міфи навколо ринку землі.

Теза перша: українська земля належала і належатиме виключно українському народу, держава не дозволить іноземцям ні в якому разі купувати сільськогосподарські землі.

Землі сільгосппризначення зможуть купувати виключно громадяни України, місцеві ради і держава. Іноземцям не дозволяється купувати землю і володіти нею. Сьогодні є рідкісні випадки, коли іноземці мають у власності паї - це відбулося в результаті отримання спадщини дітьми, котрі змінили громадянство. У такому випадку вони зобов'язані протягом року провести відчуження цієї землі. З метою не допущення на ринок іноземців землю не дозволяється купувати і юридичним особам.

Теза друга, яку назвав Сергій Тимченко: олігархи та інші багатії не зможуть масово скуповувати сільгоспземлі, в тому числі і на підставних осіб, а спекулювати землею - буде вкрай не вигідно!

За словами Сергія Тимченка, законопроект жорстко регламентує можливості потенційного покупця: граничний можливий максимум землі «в одні руки» не більше 100 га; надання податкової декларації для підтвердження прозорості доходів при купівлі землі; антимонопольна перевірка покупця на зв'язки зацікавлених осіб, родинні та підконтрольні зв'язки.

Подарувати земельну ділянку можна тільки найближчим родичам. Знову ж таки, якщо в однієї людини у власності виявляється понад 100 га (успадкувала, отримала у подарунок), вона зобов'язана протягом року здійснити відчуження зайвих гектарів.

«Спекулювати сільгоспземлею немає сенсу, оскільки вводиться державне мито на перепродаж, - зазначив Голова Держземагентства України. - Наприклад, у перший рік буде це 100 відсотків від нормативної грошової оцінки землі - в середньому 20 тисяч гривень з одного гектара, тобто в кілька разів вище, ніж передбачувана ціна первинного продажу».

Теза третя: реформа спрямована на відродження села і переорієнтацію земельних відносин від великого агробізнесу до домінування і розвитку фермерства, малого та середнього бізнесу в селі.

«Реформа спрямована на делатифундизацію і в найближчі роки великі агрохолдинги мають значно економити, - наголосив Сергій Тимченко. - Це одна з причин, чому юрособам заборонили не тільки купувати, а й взагалі володіти землями сільгосппризначення. Фермерів, як юридичних осіб також виключили з переліку покупців, але сам фермер як фізична особа - громадянин України так само зможе купити землю».

Фермери і дрібні товаровиробники, на яких і тримається село, просто не можуть конкурувати з монстрами-агрохолдингами, переконаний Голова Держземагентства. Для вирівнювання конкурентного середовища вводиться обмеження на оренду - не більше 6 тис. га в одному районі і не більше 5 відсотків земель однієї області з урахуванням пов'язаних між собою осіб (тобто один агрохолдинг не може роздробитися на декілька більш дрібних і продовжувати і далі орендувати сотні тисяч гектарів).

З іншого боку, вважає Сергій Тимченко, такий підхід дасть можливість прибрати монополію агрохолдингів у більшості населених пунктів, а у селянина з'явиться вибір кому здавати свій пай в оренду. Тепер не орендар, а селянин диктуватиме правила оренди, а значить отримувати справедливу ціну за свій пай, а не мішок третьосортного зерна, як це відбувається зараз.

Державний земельний банк підтримає малий і середній бізнес дешевими кредитами під заставу землі, зауважує керівник Держземагентства, а вони, у свою чергу, забезпечать село новими робочими місцями, бо агрохолдинги сьогодні привозять сезонні бригади із Києва два рази на рік - засіяти і зібрати урожай.

Законопроектом «Про ринок земель» передбачається внести зміни до закону про реєстрацію фізичних і юридичних осіб та зобов'язати їх перереєструватися за місцем знаходження земельного масиву, сказав Голова Держземагентства. А також прийняти закон, що зобов'язує орендарів відраховувати 1 відсоток від нормативної грошової оцінки землі до бюджетів сільських рад для соціально-економічного розвитку, а це - сотні тисяч гривень щорічно.

Підсумовуючи, Сергій Тимченко підкреслив: «Ми відкриваємо ринок для продавця землі - селянина, забезпечуючи його конституційне право вільно розпоряджатися майном. Світ фактично немає випадків абсолютно вільного ринку землі, тому держава вводить низку найжорсткіших обмежень, щоб запобігти обезземелення селян, скупку землі, спекуляцію та інші зловживання. У результаті землю купуватимуть тільки ті, хто дійсно планує на ній працювати, а у землі нарешті з'явиться ефективний.

(Підготовлено за матеріалами www.dazru.gov.ua)

Переглядів: 475 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини