Неділя, 05.05.2024, 06:46
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2013 » Січень » 14 » Білогірські колядки 2013
13:02
Білогірські колядки 2013



   Фестиваль «Білогірські колядки-2013» - прекрасне народне дійство, яке вже  традиційно проходить на Білогірщині. Воно збирає найкращі колективи художньої самодіяльності сільських закладів культури та церковні хори, що є  в районі, найдзвінкіші голоси, що прославляють народження нашого спасителя Ісуса Христа.
      Колись, ще до християнства, в Україні, у день зимового сонцестояння люди знали, що це є переломний період у природі. В цей час йде гостра боротьба добра і зла, постають поруч кінець і початок. Всеслов'янська богиня неба Коляда (коло-сонце) народжується, живе і вмирає щодоби і щороку. За річний цикл сонце проходить той же шлях, що й природа, і людина. Тоді людина вірила, що своїми магічними діями, обрядовими піснями, закличками вона може допомогти природі, Сонцю в боротьбі з темними силами. І Коляда - це перше свято на честь Сонця в річному циклі, нею починаються зимові хліборобські святки.
     Із появою християнської релігії обряд колядування був приурочений до Різдва Христового і в колядках з’явились біблійні і світські мотиви. Традиція колядування збереглася й до сьогодні. Як тільки на небі з’являється перша зоря — розпочинається Свята Вечеря, а діти збираються гуртом і йдуть вітати усіх колядками, сповіщаючи благу вість Христос Народився! У деяких селах до сьогодення з минулого збереглася прекрасна традиція колядувати аж до Водохреща. На Білогірщині фестиваль Коляди став своєрідним завершальним дійством святкування Різдвяних свят.
      Першими колядниками на головній сцені району були народний гурт «Народні музики» та народний фольклорний гурт «Забава». Потому присутніх у залі привітала з «Колядою-2013» та з Різдвяними святами заступник голови районної ради В.Васильчук. Віра Леонідівна бажала учасникам фестивалю творчого натхнення, майстерного виконання колядок, а всім глядачам святкового настрою, духовного збагачення, Божої благодаті. Звернувся до присутніх Благочинний Білогірського округу Шепетівської єпархії УПЦ протоієрей Олександр Теравський. Також протоієрей зазначив, що десь з 1996 року колядували церковні хори в храмах району, а ось уже четвертий рік поспіль проходить такий прекрасний фестиваль, котрий об’єднує різні покоління людей.
      Яскравим підтвердженням слів святого отця слугував зал районного будинку культури, заповнений глядачами, котрі не шкодували аплодисментів для колядників і співали разом з ними.
        Варто зазначити, що свято коляди спільно організовували відділ культури, районний будинок культури та  Благочинний Білогірського округу Шепетівської єпархії УПЦ протоієрей Олександр Теравський. Окрема подяка за технічну підтриму дирекції КП «Кіномережа»
Колядки - це архітвори українського народу, і самобутність їх у тому, що в них гармонійно поєднується давнє і нове, загальнолюдське і національне, релігійне і світське. Співали серцем колективи художньої самодіяльності з Ямполя, Сушовець, Денисівки, Коритного, Довгалівки, Вікнин, Шимковець, Хорошева, Залужжя, Великих Калетинець , церковні хори з Білогір’я, Гулівець, Вільшаниці, Варивідок, Тихомля, Семенова, В’язівця та Хорошева. Гарно колядували учасники народного аматорського  вокального ансамблю «Спомин», дитячого зразкового ансамблю «Добрий настрій», народного камерного хору «Гармонія» та дитячого вокального ансамблю дитячої школи мистецтв. Приємно відмітити, що географічні межі фестивального дійства розширюються. Адже, цього річ разом з білогірчанами славив народження Ісуса хор священників Рожищенського Благочиння Волинської єпархії. Сіяли зернини радості та добра у душах людей солісти Т.Наголюк, О. Мосійчук та Н.Мокроуз.



       Непомітно збіг час і ось до завершення підійшло фестивальне дійство. Нагадаю, що фестиваль носить благодійний характер, адже кожен з присутніх міг пожертвувати певну суму у скриньки та підтримати талановитих людей Білогірщини. благодійна акція проводилася спільно з хмельнцьким обласним фондом «Калиновий шлях»   
    Всі учасники  фестивалю "Білогірські колядки - 2013” були нагороджені почесними грамоти оргкомітету. Їх вручили керівникам колективів директор Білогірського РБК М.Хоменко та Благочинний Білогірського округу Шепетівської єпархії УПЦ протоієрей Олександр Теравський. Дітки отримали солодкі подарунки від духовенства.



    І хочеться ще раз нагадати, що празник Різдва Христового відіграє особливу роль у релігійно-духовному житті кожної людини. Різдвяні традиції білогірчан, як і усієї української нації, особливо підкреслюють велич приходу у світ Божого Сина, котрий своєю присутністю серед нас з’єднав Небо із Землею. Отож, колядуймо всі разом: «Радуйся, земле! Син Божий народився»…


Переглядів: 671 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини