Понеділок, 29.04.2024, 18:29
БІЛОГІРСЬКА РАЙОННА РАДА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS

Оголошення

Оголошення

ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

Погода в Білогр"ї
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Чи потрібен сайт районній раді
Всього відповідей: 199
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2011 » Травень » 18 » Громадські слухання у селі Залужжя
14:15
Громадські слухання у селі Залужжя
 
      Голова районної ради Людмила Василівна Янишина прийняла участь у громадських слуханнях щодо добудови 3 і 4 енергоблоків на Хмельницькій АЕС у селі Залужжя.
      Віра Леонідівна Васильчук, заступник голови районної ради, депутат районної ради, зачитала звернення до депутатського корпусу районної ради, у якому були перелічені позитивні та негативні сторони добудови енергоблоків та висловлені пропозиції провести моніторинг екологічного стану навколишнього середовища, збільшити субвенції надходжень у райбюджет до 2 %, просити зниження тарифів до 50 % вартості та належне і своєчасне фінансування соціально–економічної компенсації ризику населення.
     В планах уряду ввести в експлуатацію 3 і 4 блоки ХАЕС до кінця 2016 року, що позначено в «енергетичної стратегії України на період до 2030 року». Попередня ціна будівництва 3-го і 4-го блоку Хмельницької АЕС обійдеться державі в 33 млрд. гривень. При будівництві Хмельницької АЕС вже були запроектовані будівництво 3-го і 4-го блоку, однак, після аварії на ЧАЕС дані роботи були заморожені. Напевно, у кожного жителя Хмельниччини є своя точка зору і можна навести багато аргументів «за» та «проти», проте перед тим, як висловити позицію усієї громади слід вислухати думку фахівців та людей, яким довірили керівництво районом. Тому 17 травня у приміщенні Залузького будинку культури відбулися громадські слухання за участю представників районної влади, керівництва Хмельницької АЕС щодо доцільності добудови 3-го і 4-го енергоблоків на атомній електростанції. Нагадаю, що 19 населених пунктів входить до тридцятикілометрової зони спостереження Хмельницької АЕС, щороку 1 % вартості від виробленої станцією електроенергії надходить у наш бюджет, аби цими коштами підтримати інфраструктуру цих населенних пунктів. Тому на громадські слуханнях запросили представників територіальних громад Малоборовицької, Перерослівської, Кур’янківської та Йосиповецької сільської ради.  Мета зустрічі обговорити всі аспекти добудови ще двох енергоблоків та з’ясувати яку користь це принесе жителлям 30 –ти кілометрової зони.
    Під час слухань заступник генерального директора ХАЕС О.Рахлінський неодноразово наголошував, що "будівництво двох енергоблоків дасть великий поштовх для розвитку не лише держави, Хмельниччини, а й району”. Адже, якщо розпочнеться будівництво районний бюджет отримає 10% від суми, яку затратять на спорудження 3 та 4 енергоблоків. А ці кошти дуже потрібні для району. Потрібно провести схід сіл, аби вислухати позицію кожного громадянина і вирішити разом куди краще направити кошти. Скажімо, доцільніше їх використати на добудову Залузької школи, капітальні ремонти закладів соціального значення, ремонт доріг, газифікацію. О.Рахлінський, заступник генерального директора ХАЕС детально розповідав, які енергоблоки працюють на атомній електростанції сьогодні, які пільги передбачені населенню регіону розташування АЕС, яким чином здійснюється соціально–економічна компенсація ризику населення і яким чином розподіляються ці кошти, який тип реакторної установки планується встановити на 3 му та 4 му енергоблоках та інше. Пояснював Олег Володимирович і технічні тонкощі. Також заступник гендиректора запевняв, що на навколишнє середовище ніякого негативного впливу не відбудеться. Адже систематично відповідними службами проводяться забори грунту та виміри радіаційного фону води, повітря в зоні спостереження. Гості з атомної запевняли, що зусилля колективу станції, спрямовані на підвищення надійності енергоблоків, безпечне зберігання та транспортування свіжого і відпрацьованого ядерного палива, радіоактивних відходів. Розглядали і стан готовності оперативного ліцензованого персоналу вживати захисні заходи у нештатних складних ситуаціях.
      Генеральний директор ХАЕС М.Панащенко, відповідаючи на одне з запитань, сказав, що кількість аварій на АЕС зменшується і то це аварії нульвого та першого рівня і тому ніякої загрози для населення вони не несуть. Звісно, 100% гарантії, що лиха не станеться не може дати ніхто, але Микола Сергійович запевняв, що врахують помилки, які призвели до катастроф та викидів у повітря радіоактивних елементів і зроблять усе можливе і неможливе, щоб подібне не повторилося. Не було зафіксовано порушення кримінальних справ, щодо нецільового використання коштів виділених на соціально–економічну компенсацію. Запитували і про те, чи вистачить води в ставку охолоджувачі і чи планують для водосховища брати воду з річки Горинь і як це відобразиться на становищі водойми. Спеціалісти переконують, водосховище –охолоджувач ХАЕС русло –наливного типу було запроектовано з урахуванням роботи 4–х енергоблоків.
     Наповнення водосховища з 1989 року відбувалося виключно за рахунок акумуляції стоку р.Гнилий Ріг, а додаткового відбору води з р.Горинь не було. Серед аргументів проти продовження будівництва називають те, що незавершені корпуси майбутніх енергоблоків роками стояли без діла - а це не могло не позначитися на їх надійності. Та й розраховані вони були на інший тип ядерних реакторів, аніж ті, що мають використовуватися за новим проектом. Фахівці запевняли, що аналіз конструкції на замороженому будівництві показали, що будувати на них можна і два нові блоки АЕС можуть бути наведені в експлуатацію на старих конструкціях Не слід забувати, що будівництво енергоблоків дасть можливість створити нові робочі місця, що позитивно відобразиться на економіці Хмельниччини. 
      Керівництво ХАЕС запрошувало усіх бажаючих відвідати станцію та ознайомитися більш детально з її роботою.
Переглядів: 622 | Додав: bil-rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024

Голова районної ради

Янишина Людмила Василівна
Янишина Людмила Василівна

Заступник голови районної ради

Васильчук Віра Леонідівна
Васильчук Віра Леонідівна

Пошук...
Друзі сайту
  • Білогірська РДА
  • Хмельницька обласна рада
  • Білогір"я - свіжі новини